Zoeken
Kies uw taal
14 december 2023

Wilsverklaring

Als u een zwakke gezondheid heeft, kan het goed zijn om tijdig na te denken over wat uw wensen zijn als u erg ziek wordt en kunt overlijden. Misschien heeft u hierover al nagedacht. Bijvoorbeeld of u nog naar een ziekenhuis wilt als u erg ziek wordt. En of u wel of niet gereanimeerd of beademd wilt worden. Vertel het aan uw naasten en aan uw huisarts. Geef uw huisarts ook uw wilsverklaring als u deze heeft.

Niet reanimeren verklaring
Met een niet reanimeren verklaring kunt u aangeven dat u wilt dat artsen u niet reanimeren.

Wilsverklaring
In een schriftelijke wilsverklaring zet u op papier wat uw medische wensen zijn. Daardoor weet de dokter en uw familie wat u wel of juist niet wilt. Dat is belangrijk als u het zelf niet meer kunt vertellen, bijvoorbeeld door dementie of doordat u in coma raakt.

 

Iedereen kan zelf een schriftelijke wilsverklaring opstellen en dat kan op verschillende manieren. De tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn. Wel is het noodzakelijk om er een aantal persoonsgegevens in op te nemen, zodat duidelijk is van wie de verklaring is. Met deze wilsverklaring hoeft u niet naar de notaris te gaan. Zorg er wel voor dat uw huisarts ervan op de hoogte is en deze kan opnemen in uw medisch dossier. Informeer ook uw naasten.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en op Thuisarts.nl.

Terug naar overzicht
Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.